Grondleggers


De grondleggers van Acceptance and Commitment Therapy: Steven C. Hayes, Kirk Strosahl en Kelly G. Wilson zijn afkomstig uit de Verenigde Staten.

 

Steven Hayes

Hij is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Nevada. Hij heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van een theorie over taal (verbaal gedrag) & cognitie en de toepassing hiervan op het begrijpen en verlichten van het menselijk lijden. Vanaf 1986 heeft hij (samen met Kirk Strosahl en Kelly G. Wilson) gewerkt aan het ontwikkelen van ACT. Dit leidde in 1999 tot de publicatie van het boek ‘Acceptance and Commitment Therapy, an Experiential Approach to Behavior Change’. Voor het brede publiek schreef hij het boek ‘Get Out of Your Mind and into Your Life’. Er is een Nederlandse vertaling met als titel: ‘Uit je hoofd, in het leven’. Hayes heeft zich als wetenschapper (met vele anderen) beijverd ACT als methode te onderzoeken. Na jarenlang onderzoek naar de effectiviteit van ACT volgde in 2010 de toekenning als ‘evidence based’ methode.

Zijn favoriete uitspraak: "Love isn't everything, it's the only thing".

 

Kirk Strosahl

  Klinisch psycholoog, onderzoeker en schrijver van verschillende boeken waaronder: ‘The Mindfulness and Acceptance Workbook for Depression’. Een zelfhulpboek waarin Strosahl beschrijft hoe je met behulp van ACT met je depressie om kunt gaan en op weg kunt gaan naar een waardevol leven. Ook schreef hij een handboek voor hulpverleners over de diagnostiek en behandeling van suïcidale patiënten. Van de grondleggers is Strosahl het meest actief als ACT-practitioner en levert hij een grote bijdrage aan de praktijkontwikkeling van ACT.

   

  Zijn favoriete uitspraak: “What can you do when you can do nothing".


  Kelly Wilson

  Hij is buitengewoon hoogleraar psychologie aan de universiteit van Mississippi. Na de totstandkoming van ACT en de publicatie in 1999 samen met Hayes en Strosahl, heeft Wilson zich gewijd aan de verspreiding van het ACT-gedachtegoed als docent, wetenschapper en schrijver. Hij richt zich hierbij vooral op de volgende onderwerpen: zingeving, doelen en waarden, de therapeutische relatie en mindfulness. Over die laatste twee schreef hij het boek: ‘Mindfulness for Two’. Een verhelderend boek van Wilson over angst vanuit de ACT-visie heeft als titel: ‘Things Might Go Terribly, Horribly Wrong’.

  Zijn favoriete uitspraak: “I keep the thorn, to keep the rose”.